vrijdag 8 juni 2012

Maken ZZP'ers de markt kapot?

Maken de ZZP-ers de markt kapot, of is het een verrijking.
Ik ben natuurlijk niet geheel onpartijdig aangezien mijn huidige werkgever een aannemer is, maar het is ook een issue waar wij mee zitten en dus over nadenken.
In de woningbouw is de MKB aannemer inmiddels te duur geworden. Wij krijgen een redelijk aantal aanvragen voor het maken van nieuwbouw huizen en verbouwingen binnen maar halen hier weinig opdrachten uit en zijn vaak met dubbele cijfers te duur t.o.v. de laagste aanbieder. Dit kan enkele oorzaken hebben:
  1. Andere aannemers willen het werk zo graag dat ze onder inkoopprijs inschrijven.
  2. ZZP-ers schrijven zelf in.
  3. Aannemers worden bouwmanagers.
Prijsvechters

Dat aannemers zich door de crisis willen vechten door hun personeel aan het werk te houden en daarmee werk aannemen onder de inkoopprijs is een nieuw verschijnsel. Zij kunnen dit echter niet lang volhouden en dit is dus geen duurzame oplossing, maar hopen op betere tijden, en snel.
ZZP-ers zijn steeds vindingrijker, “brutaler” en gaan inschrijven voor gehele bouwwerken in plaats van uitsluitend het timmer- of het metselwerk waar ze in zijn geschoold. Zij huren dan zelf andere zzp-ers in voor de overige noodzakelijke expertise en houden hiermee de overhead tot een minimum beperkt waardoor de prijs gemakkelijk 15% procent lager kan liggen dan bij de MKB aannemer.
Aannemers kunnen deze aanpak natuurlijk ook zelf toepassen; geen uitvoerend personeel meer, uitsluitend een calculator en werkvoorbereider. De uitvoerende werkzaamheden worden dan allemaal uitbesteed aan zzp-ers of andere bedrijven. De aannemerij wordt hierdoor een management bureau; uitsluitend voor het regelen van alle partijen om de bouw zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Hiermee kan worden bespaard in de vaste kosten van het bedrijf; wanneer er geen werk is hoeft er immers geen personeel betaald te worden.

Is dit wenselijk?

Iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben en de antwoorden van opdrachtgever of aannemer zullen vaak haaks ten opzichte van elkaar staan. Als je alleen naar financiën kijkt zou dit een goede ontwikkeling moeten zijn van de bouwsector: de prijzen zakken voor de opdrachtgevers. Echter is het verschil aan het einde van de streep zo groot als de inschrijving doet vermoeden?
Zoals ik in mijn eerdere blog verwoordde is een samenwerking cruciaal voor een goed product. Kunnen zzp-ers die uitsluitend een timmer- of metselopleiding hebben gehad een organisatie leiden, regelgeving bijhouden en toepassen en de algehele kwaliteit waarborgen?
De aannemers die laag inschrijven zullen de verliezen bij inschrijving zo veel mogelijk willen beperken door allerlei gaten in bestekken, technische omschrijvingen en tekeningen te vinden en hier meerwerk op te geven aan de opdrachtgever; geen fijne werksfeer uiteindelijk voor de opdrachtgever.
Een eerlijke inschrijving met de juiste voorwaarden zal op het moment niet het meeste financieel aantrekkelijk zijn, maar het kan op termijn wel de beste prijs/kwaliteit verhouding opleveren. Het oude gezegd: “eerst de prijs en dan de kwaliteit” komt hier weer tevoorschijn, dit is echter een illusie.
De grote vraag is: hoe maken we dit de opdrachtgevers duidelijk?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten