vrijdag 8 juni 2012

De Bouw en een bankenbelasting: geen goede combinatie

Laat ik maar direct to-the-point komen: een banken belasting is het laatste wat de (bouw)wereld nu kan gebruiken.

Ik wil niet al te politiek worden in dit blog, maar het zal de komende maanden onvermijdelijk zijn om niet hier en daar te refereren aan de veranderingen die plaats vinden in dit land en Europa in zijn geheel.

De banken belasting zal zeer waarschijnlijk de investeringen van banken nog verder gaan drukken. In de vastgoed sector investeren de banken nu slechts 50-60%, waar dit voor de crisis 100% was.
Diverse partijen zijn op zoek naar een manier op de bouw uit de slop te halen, inclusief het zogenaamde bouwteam: Bouwteam nieuw elan voor de bouw
Hun korte termijn plannen: een bouwcampus, liberalisatie corporatiewoningen en leegstaande kantoorpanden uit de markt halen (te betalen door de markt) door te slopen en herstructureren.

Dit klinkt allemaal fantastisch, alleen denk ik dat op korte termijn voor de middelgrote bedrijven het veel belangrijker is dat er cash-flow komt. Dit, naast het feit dat de prijzen van bouwwerken weer realistisch moeten zijn in plaats van de zwaar gedrukte, onder de kostprijs offertes die veel aannemers nu aanbieden. Die cash-flow kan naar mijn idee enkel gerealiseerd worden door de banken wereld. Deze zou meer moeten gaan investeren in vastgoed, het probleem in de bouwwereld is namelijk niet het aantal opdrachten, maar de financiële structuur daar achter.

Ik zal niet ontkennen dat er niet per definitie minder vraag is naar nieuwbouw vastgoed, want deze is wel degelijk gedaald de laatste jaren. Maar er zijn enorm veel projecten niet doorgegaan, of vertraagd, enkel en alleen doordat er niet genoeg geld was om het project van de grond te krijgen. Dergelijke projecten hebben solide contracten met voorwaarden waar banken voor in de rij stonden voor 2008, nu wil de bank enkel 50-60 % investeren. De rest van het geld moet van privé-investeerders komen. Deze omstandigheden kunnen de nekslag zijn voor het MKB. De grote bouwbedrijven, BAM, Ballast-Nedam, Hurks, Volker-Wessels enz. hebben zelf meer kapitaal om enkele projecten nog bij te financieren, echter veel MKB bedrijven hebben dat niet. Dit zijn geen slecht georganiseerde bedrijven , dit zijn goede bedrijven die enkel geen werk hebben omdat banken niet meer durven investeren in de vastgoed sector.

Het is daarom goed dat het ministerie meedenkt in de vorm van het bouwteam, maar het lijkt mij wel dat 1 van de lange termijn doelen die zij voor ogen hebben, namelijk: “Een Routekaart Kansen en Knelpunten Vastgoedfinanciering waarmee de sector, de rijksoverheid, banken en beleggers nieuwe financieringsarrangementen ontwikkelen” juist een zeer korte termijn doel mét stip moet zijn.
Met de juiste financiële investeringen kun je de bouw uit het slop halen en de markt over de crisis heen trekken. Meer transparantie, doelgericht werken en samenwerken zijn een must, maar zonder financieel plan is het allemaal voor niets.

Dus geen bankenbelasting, maar een bankeninvestering, desnoods met een onderpand van de overheid zodat de bouwwereld weer gezond kan bouwen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten